آرتیسان در لاراول چیست ؟
دستورات آرتیسان (Artisan commands) در Laravel، دستوراتی هستند که شما میتوانید با استفاده از آنها، بسیاری از وظایف روزمرهی توسعهدهندگان و مدیران برنامههای لاراول را انجام دهید. این دستورات شامل دستورات پایهای مانند دستورات مربوط به میگریشن، کنسولهای فرمان، کلاس ها، میان افزارها و … هستند. در ادامه، لیستی از دستورات آرتیسان (Artisan commands) در Laravel آمده است:
- آرتیسان در لاراول چیست ؟
- نمایش لیست تمام کامند های آرتیسان
- لیست تمامی روت های ثبت شده در پروژه
- اجرای برنامه لاراول
- ساخت یک کنترلر جدید در لاراول
- ساخت مدل Model در لاراول
- ساخت میگریشن (Migration) در لاراول
- ایجاد جداول جدید و اعمال تغییرات بر روی جداول موجود در پایگاه لاراول
- برگرداندن میگریشن ها یک مرحله به عقب در لاراول
- ایجاد دستور Command جدید در لاراول
- بردن پروژه لاراول به حالت تعلیق
- در آوردن پروژه از حالت تعلیق
- بازسازی فایل autoload.php در لاراول
- حذف کلاس های کامپایل شده در لاراول
- حذف کش پروژه لاراول
- پاک کردن فایلهای کش لاراول
- بهینهسازی پروژه لاراول برای کارایی بهتر
- دریافت راهنمایی درباره یک کامند لاراول
- نمایش آخرین تغییرات فریمورک
نمایش لیست تمام کامند های آرتیسان
php artisan list
دستور php artisan list در لاراول، یکی از دستورات آرتیسان (Artisan commands) است. با اجرای این دستور، لیست تمامی دستورات موجود در آرتیسان به شما نمایش داده میشود.
این دستور بسیار مفید است چرا که این امکان را به شما میدهد تا با دقت به لیست دستورات نگاه کنید و از آنها برای انجام وظایف خود در برنامهی Laravel استفاده کنید. همچنین، این دستور به شما اجازه میدهد تا بررسی کنید که آیا دستوری که میخواهید استفاده کنید، در آرتیسان وجود دارد یا خیر.
به طور کلی، دستور php artisan list یکی از دستورات پایهای در لاراول است و برای مدیریت برنامهی شما بسیار مفید است. این دستور به شما کمک میکند تا بتوانید به راحتی و با دقت بیشتری، کارهای خود را در برنامهی Laravel انجام دهید.
لیست تمامی روت های ثبت شده در پروژه
php artisan route:list
دستور php artisan route:list در لاراول، به شما اجازه میدهد تا لیستی از تمامی روتهای تعریف شده در برنامهی Laravel خود را ببینید. این دستور معمولاً برای بررسی وضعیت روتها و مسیرهای موجود در برنامه و همچنین بررسی نام و عملکرد روتها استفاده میشود.
با اجرای دستور php artisan route:list، شما میتوانید فهرستی از تمامی روتهای تعریف شده در برنامهی لاراول خود را مشاهده کنید. این لیست شامل اطلاعات مفیدی مانند نام روت، مسیر، وضعیت روت، نوع روت، کنترلر و اکشن مربوطه و … است.
این دستور بسیار مفید است چرا که به شما امکان میدهد تا به راحتی و با دقت بیشتری، بررسی کنید که روتهای شما درست تعریف شدهاند یا خیر، و همچنین به شما اجازه میدهد تا از نام و عملکرد روتها برای ایجاد پیوندهای داخلی و خارجی استفاده کنید.
اجرای برنامه لاراول
php artisan serve
با استفاده از دستور php artisan serve، سرور محلی لاراول با پورت پیشفرض 8000 راهاندازی میشود و برنامه در حال توسعه شما در آن اجرا میشود. این دستور بهطور خودکار برنامه را از طریق سرور PHP به صورت لوکال هاست (localhost) در پورت 8000 اجرا میکند.
بعد از اجرای این دستور، سرور محلی لاراول اجرا میشود و برنامه شما در آن بهصورت لوکال هاست در پورت 8000 قابل دسترسی خواهد بود. برای دسترسی به برنامهی شما، میتوانید آدرس http://localhost:8000 را در مرورگر خود باز کنید.
اجرای پروژه لاراول روی پورت دلخواه
php artisan serve --port 8000
با استفاده از دستور php artisan serve –port 8000، سرور محلی لاراول با پورت مشخص شده توسط کاربر (در اینجا 8000) راهاندازی میشود و برنامه در حال توسعه شما در آن اجرا میشود.
بعد از اجرای این دستور، سرور محلی لاراول راهاندازی میشود و برنامه شما در آن بهصورت لوکال هاست در پورت مشخص شده قابل دسترسی خواهد بود. برای دسترسی به برنامهی شما، میتوانید آدرس http://localhost:8000 را در مرورگر خود باز کنید
ساخت یک کنترلر جدید در لاراول
php artisan make:controller
دستور php artisan make:controller در فریمورک لاراول برای ساخت کنترلر (Controller) جدید استفاده میشود.
کنترلر در فریمورک لاراول، مسئول اجرای ارتباط با درخواستهای کاربر است. با استفاده از دستور php artisan make:controller، شما میتوانید یک کنترلر جدید با نام و عملکرد دلخواه برای پروژهی خود ایجاد کنید.
برای استفاده از این دستور، شما باید نام کنترلر مورد نظر خود را به همراه پارامتر –resource یا –plain به دستور اضافه کنید. پارامتر –resource برای ایجاد کنترلر با امکانات CRUD و پارامتر –plain برای ایجاد کنترلر ساده بدون امکانات CRUD استفاده میشود.
به عنوان مثال، برای ایجاد یک کنترلر جدید با نام UserController با امکانات CRUD، دستور زیر را اجرا میکنیم:
php artisan make:controller UserController --resource
با اجرای این دستور، یک کنترلر با نام UserController در دایرکتوری app/Http/Controllers ساخته میشود که شامل توابع index، create، store، show، edit، update و destroy میباشد.
ساخت مدل Model در لاراول
php artisan make:model
دستور php artisan make:model در فریمورک لاراول برای ساخت مدل (Model) جدید استفاده میشود.
مدل در فریمورک لاراول، مسئول تعامل با پایگاه داده و انجام عملیات CRUD بر روی دادهها است. با استفاده از دستور php artisan make:model، شما میتوانید یک مدل جدید با نام و ویژگیهای دلخواه برای پروژهی خود ایجاد کنید.
برای استفاده از این دستور، شما باید نام مدل مورد نظر خود را به دستور اضافه کنید. به علاوه، شما میتوانید پارامترهای –migration و –controller را به دستور اضافه کنید تا به ترتیب یک فایل میگریشن و یک کنترلر را برای مدل جدید ایجاد کنید.
به عنوان مثال، برای ایجاد یک مدل جدید با نام User، دستور زیر را اجرا میکنیم:
php artisan make:model User
با اجرای این دستور، یک مدل با نام User در دایرکتوری app/Models ساخته میشود. اگر پارامتر –migration را نیز به دستور اضافه کنید، یک فایل میگریشن جدید برای ایجاد جدول مربوط به مدل User نیز ساخته میشود. همچنین، اگر پارامتر –controller را نیز به دستور اضافه کنید، یک کنترلر جدید به نام UserController نیز برای مدل User ساخته میشود.
ساخت میگریشن (Migration) در لاراول
php artisan make:migration
فایل میگریشن در لاراول، برای ایجاد جداول جدید در پایگاه داده و یا اعمال تغییرات بر روی جداول موجود استفاده میشود. با استفاده از دستور php artisan make:migration، شما میتوانید یک فایل میگریشن جدید با نام و ویژگیهای دلخواه برای پروژهی خود ایجاد کنید.
برای استفاده از این دستور، شما باید نام فایل میگریشن مورد نظر خود را به همراه پارامتر –create یا –table به دستور اضافه کنید. پارامتر –create برای ایجاد جدول جدید و پارامتر –table برای اعمال تغییرات بر روی جدول موجود استفاده میشود.
به عنوان مثال، برای ایجاد یک فایل میگریشن جدید برای ایجاد جدول users، دستور زیر را اجرا میکنیم:
php artisan make:migration create_users_table --create=users
با اجرای این دستور، یک فایل میگریشن جدید با نام create_users_table در دایرکتوری database/migrations ساخته میشود. این فایل برای ایجاد جدول users در پایگاه داده استفاده میشود. به علاوه، شما میتوانید با ویرایش فایل میگریشن، ستونها و ویژگیهای دیگر جدول را نیز تعریف کنید. همچنین، برای اعمال تغییرات بر روی جدولهای موجود، میتوانید از پارامتر –table به همراه نام جدول مورد نظر استفاده کنید.
ایجاد جداول جدید و اعمال تغییرات بر روی جداول موجود در پایگاه لاراول
php artisan migrate
میگریشن در لاراول، برای ایجاد جداول جدید در پایگاه داده و یا اعمال تغییرات بر روی جداول موجود استفاده میشود. با استفاده از دستور php artisan migrate، شما میتوانید تمام فایلهای میگریشن موجود در پروژه خود را اجرا کنید.
با اجرای این دستور، لاراول به صورت خودکار تمام فایلهای میگریشن موجود در پوشه database/migrations را پیدا کرده و آنها را به ترتیب اجرا میکند. برای ایجاد جداول جدید در پایگاه داده، ابتدا باید فایل میگریشن جدیدی با استفاده از دستور php artisan make:migration ایجاد کنید و سپس با اجرای دستور php artisan migrate این فایل میگریشن جدید را به پایگاه داده اضافه کنید.
برگرداندن میگریشن ها یک مرحله به عقب در لاراول
php artisan migrate:rollback
با استفاده از دستور php artisan migrate:rollback، شما میتوانید آخرین تغییرات اعمال شده بر روی جداول پایگاه داده را بازگردانید. برای این کار، لاراول به صورت خودکار فایل میگریشن آخرین تغییرات اعمال شده را پیدا کرده و به صورت برعکس اجرا میکند.
ایجاد دستور Command جدید در لاراول
php artisan make:command
دستورها در لاراول، برای انجام عملیاتهای خاص در پروژه استفاده میشوند. با استفاده از دستور php artisan make:command، شما میتوانید یک دستور جدید با نام و ویژگیهای دلخواه برای پروژهی خود ایجاد کنید.
برای استفاده از این دستور، شما باید نام دستور مورد نظر خود را به همراه پارامتر –command به دستور اضافه کنید. همچنین، شما میتوانید پارامترهای –signature و –description را به دستور اضافه کنید تا به ترتیب یک امضا و توضیحات برای دستور جدید تعریف کنید.
به عنوان مثال، برای ایجاد یک دستور جدید با نام send:email، دستور زیر را اجرا میکنیم:
php artisan make:command SendEmail --command=send:email
با اجرای این دستور، یک فایل با نام SendEmail.php در دایرکتوری app/Console/Commands ساخته میشود. این فایل حاوی کلاس SendEmail است که برای اجرای دستور send:email در پروژه استفاده میشود. همچنین، با ویرایش فایل SendEmail.php، شما میتوانید تنظیمات دیگری برای دستور خود اعمال کنید.
بردن پروژه لاراول به حالت تعلیق
php artisan down
دستور php artisan down در لاراول، یکی از دستورات آرتیسان است که به شما اجازه میدهد تا برنامهی خود را به حالت تعلیق (maintenance mode) درآورید.
با اجرای این دستور، برنامهی شما به حالت تعلیق در میآید و کاربران نمیتوانند به آن دسترسی داشته باشند. به جای آن، یک صفحهی خطا به کاربران نشان داده خواهد شد که اعلام میکند برنامه در حالت تعلیق قرار دارد و باید بعداً دوباره امتحان کنند.
این دستور به شما اجازه میدهد تا برای انجام تغییرات برنامه، برنامهی خود را به حالت تعلیق درآورید تا کاربران نتوانند به آن دسترسی داشته باشند. این کار به شما امکان میدهد تا بدون دردسر از ایجاد مشکلات بیشتر در برنامهی خود، تغییرات خود را اعمال کنید.
در آوردن پروژه از حالت تعلیق
php artisan up
دستور php artisan up در لاراول، یکی از دستورات آرتیسان است که بعد از استفاده از دستور php artisan down برای قرار دادن برنامه در حالت تعلیق (maintenance mode)، به شما اجازه میدهد تا برنامهی خود را به حالت عادی بازگردانید.
با اجرای این دستور، برنامهی شما از حالت تعلیق خارج میشود و کاربران مجدداً به آن دسترسی پیدا خواهند کرد. به این ترتیب، همهی کاربران میتوانند به برنامهی شما دسترسی پیدا کنند و شما میتوانید به انجام کار خود ادامه دهید.
بازسازی فایل autoload.php در لاراول
php artisan dump-autoload
دستور php artisan dump-autoload در فریمورک لاراول، برای بازسازی فایل autoload.php استفاده میشود.
فایل autoload.php شامل تعریف کلاسهایی است که برای اجرای برنامه لازم هستند. هنگامی که شما کلاس جدیدی به پروژهی خود اضافه میکنید، این دستور به شما کمک میکند تا تعریف کلاس جدید شما در فایل autoload.php ذخیره شود.
به عبارت دیگر، این دستور مسئول به روزرسانی فایل autoload.php است که در پروژه لاراول شما برای بارگذاری کلاسها و فایلهای دیگر استفاده میشود. با اجرای این دستور، تمامی کلاسهای شما بهروزرسانی شده و قابل استفاده خواهند بود.
ضمنا این دستور را معمولا پس از استفاده از Composer برای نصب بسته ها و کتابخانه های جدید نیز استفاده می کنند.
حذف کلاس های کامپایل شده در لاراول
php artisan clear-compiled
دستور php artisan clear-compiled در لاراول برای حذف فایل compiled.php استفاده میشود.
فایل compiled.php شامل کد هایی است که برای بهبود عملکرد پروژه توسط Laravel به صورت خودکار تولید میشود. این فایل شامل کدهای کامپایل شده است که شامل تمامی کلاسهایی است که در پروژه به کار گرفته شدهاند.
با اجرای دستور php artisan clear-compiled، فایل compiled.php حذف خواهد شد و لاراول دوباره آن را بر اساس کلاسهای موجود در پروژه تولید میکند.
این دستور معمولا پس از اجرای دستور composer update و بروزرسانی وابستگیهای پروژه استفاده میشود. چرا که پس از بروزرسانی وابستگیها، کلاسهای جدیدی به پروژه اضافه میشوند و باید فایل compiled.php نیز بروزرسانی شود. به طور کلی، این دستور را برای رفع مشکلات ناشی از تغییرات کلاسها و وابستگیهای پروژه مورد استفاده قرار میدهند.
حذف کش پروژه لاراول
php artisan cache:clear
دستور cache:clear درلاراول برای پاک کردن فایلهای کش سیستم استفاده میشود.
زمانی که شما از کش در پروژهی لاراول خود استفاده میکنید، فایلهای کش مربوط به کارکرد برنامه شما بر روی سیستم ذخیره میشوند. این فایلهای کش شامل اطلاعاتی هستند که در زمان اجرای برنامه به صورت مکرر استفاده میشوند و استفاده از آنها میتواند زمان اجرای برنامه را به طور قابل توجهی کاهش دهد.
با استفاده از دستور php artisan cache:clear، شما میتوانید تمامی فایلهای کش مربوط به پروژهی خود را پاک کنید. این کار باعث میشود که در زمان اجرای برنامه، لاراول مجبور به ساختن مجدد فایلهای کش شود.
این دستور معمولا برای رفع مشکلاتی که در زمان توسعه پروژه به وجود میآیند، مانند نمایش دادن اطلاعات قدیمی و ناصحیح یا بروز نکردن تغییراتی که در کدها ایجاد شدهاند، استفاده میشود.
پاک کردن فایلهای کش لاراول
php artisan config:clear
دستور cache:clear درلاراول برای پاک کردن فایلهای کش سیستم استفاده میشود.
زمانی که شما از کش در پروژهی لاراول خود استفاده میکنید، فایلهای کش مربوط به کارکرد برنامه شما بر روی سیستم ذخیره میشوند. این فایلهای کش شامل اطلاعاتی هستند که در زمان اجرای برنامه به صورت مکرر استفاده میشوند و استفاده از آنها میتواند زمان اجرای برنامه را به طور قابل توجهی کاهش دهد.
با استفاده از دستور php artisan cache:clear، شما میتوانید تمامی فایلهای کش مربوط به پروژهی خود را پاک کنید. این کار باعث میشود که در زمان اجرای برنامه، لاراول مجبور به ساختن مجدد فایلهای کش شود.
این دستور معمولا برای رفع مشکلاتی که در زمان توسعه پروژه به وجود میآیند، مانند نمایش دادن اطلاعات قدیمی و ناصحیح یا بروز نکردن تغییراتی که در کدها ایجاد شدهاند، استفاده میشود.
بهینهسازی پروژه لاراول برای کارایی بهتر
php artisan optimize
دستور optimize در فریمورک لاراول برای بهبود عملکرد برنامه استفاده میشود.
این دستور باعث ایجاد فایلهای کش شده (cached files) جدید میشود که شامل کدهای بهینهسازی شدهی برنامه هستند. این کدهای بهینهسازی شده شامل کلاسها، فایلهای تنظیمات، و… هستند.
با اجرای دستور php artisan optimize، کدهای بهینهسازی شده در فایلهای کش شده ذخیره میشوند. این کار باعث میشود که در زمان اجرای برنامه، Laravel به دنبال فایلهای کش شده با کدهای بهینهسازی شده جدید بگردد و از آنها استفاده کند.
این دستور معمولا برای بهبود عملکرد برنامه و کاهش زمان لود صفحات و اجزای برنامه مورد استفاده قرار میگیرد. از طرفی اجرای این دستور ممکن است منجر به افزایش حجم پروژه شود. به همین دلیل در نسخههای جدید Laravel، این دستور به دو دستور php artisan optimize:clear و php artisan optimize:cache تقسیم شده است.
دریافت راهنمایی درباره یک کامند لاراول
php artisan -h php artisan --help
نمایش آخرین تغییرات فریمورک
php artisan changes
این دستورات تنها نمونهای از دستوراتی artisan هستند که برای مدیریت و توسعهی برنامههای لاراول مورد استفاده قرار میگیرند. همچنین، باید به این نکته هم توجه کنید که دستورات آرتیسان لاراول با توجه به نسخهی مورد استفاده، ممکن است کمی تفاوت داشته باشند.